Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utile
E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Eveniment dedicat celebrării celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză

La 11 ianuarie curent, la Beijing, în incinta sediului Asociaţiei Poporului Chinez pentru Prietenie cu Ţările Străine, a avut loc recepția dedicată celebrării celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză. Acest eveniment fost organizat de către Asociaţia Poporului Chinez pentru Prietenie cu Ţările Străine, în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

Oaspeții de onoare ai evenimentului au fost Wang Qinmin, Vicepreședintele Conferinţei Consultative Politice a Poporului din China, și Li Huilai, Viceministrul de Externe chinez. La eveniment au participat peste 100 de persoane: reprezentanţi ai politicului chinez, oficiali din cadrul administrației publice centrale, ai corpului diplomatic acreditat în Republica Populară Chineză, jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, precum şi ai comunităţii academice.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Aureliu Ciocoi a menționat că, China a fost una dintre primele ţări care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. „În tot acest răstimp, China a fost un adevărat prieten pentru Republica Moldova, fiind permanent alături de noi și susţinând eforturile noastre de consolidare a statalităţii şi de dezvoltare economică a ţării”. Totodată, A. Ciocoi a subliniat că relaţiile bilaterale au cunoscut o singură direcţie de dezvoltare - cea ascendentă.

La rândul lui, oaspetele de onoare al evenimentului, Wang Qinmin, a reiterat importanța relaţiilor moldo-chineze, declarând în faţa celor prezenţi că între ţările noastre există o relaţie tradiţională de prietenie şi o cooperare excelentă în toate domeniile. Relaţiile de prietenie pe care China le dezvoltă cu Republica Moldova urmăresc calea unei bunăstări comune, iar ca urmare a strategiei „Drumul Mătăsii” se doreşte construirea unei societăţi cu destin comun, în care să existe beneficii reciproce.

În cadrul evenimentului oaspeții au avut posibilitatea să servească vin moldovenesc de calitate, acesta fiind înalt apreciat de cei prezenți.

Totodată, în cadrul ceremoniei dedicate aniversării celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice a fost lansat plicul aniversar, editat de către Asociaţiei Poporului Chinez pentru Prietenie cu Ţările Străine.

Recepția a trezit un viu interes din partea mass-media chineză, evenimentul fiind reflectat într-o serie de publicații naționale.