Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utilePrivatization

E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea la Agenţia de Promovare a Investiţiilor de pe lângă Ministerul Comerțului, Republica Populară Chineză

La 12 iunie curent, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, E. S. dl Denis JELIMALAI, a avut o întrevedere cu LIU Dianxun, Directorul Agenţiei de Promovare a Investiţiilor de pe lângă Ministerul Comerțului, Republica Populară Chineză, în cadrul căreia s-a discutat despre oportunităţile de cooperare pe dimensiunile comercial-economică și investiţională.

E. S. dl Denis JELIMALAI a prezentat sectoarele prioritare reflectate în Strategia Naţională de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2016-2020 a Republicii Moldova. LIU Dianxun a declarat că, oportunităţile de cooperare oferite de Republica Moldova sunt foarte atractive pentru întreprinderile chineze, în special, în contextul în care Republica Moldova are deja semnate mai multe acorduri de comerţ liber, iar Acordul de Comerţ Liber cu China se află în procesul de negocieri.

Rolul Agenţiei de Promovare a Investiţiilor este să implementeze politica Chinei de “Bringing in” şi “Going Global”, să creeze platforme de schimburi şi cooperare pentru investitorii domestici şi străini şi să furnizeze servicii sistematice, eficiente şi profesionale în domeniul promovării investiţiilor. În acest scop, Agenţia de Promovare a Investiţiilor creează conceptul imaginii Chinei peste hotare, stabileşte şi creează platforme de schimburi, publică rapoarte de cercetare, oferă servicii de consultanţă, promovează proiecte de investiții, creează oportunităţi de stabilire a parteneriatelor de afaceri şi ghidează dezvoltarea activităţilor comerciale.

Agenţia de Promovare a Investiţiilor a stabilit parteneriate strategice cu 91 de agenţii de promovare a investiţiilor din 51 de ţări şi regiuni din lume prin semnarea memorandumurilor de înţelegere de cooperare şi investiţii bilaterale. De asemenea, Agenţia de Promovare a Investiţiilor menţine relaţii strânse de cooperare cu autorităţile locale ale provinciilor, regiunilor şi municipalităţilor Chinei, agenţiile de promovare a investițiilor şi cu 219 de zone naţionale de dezvoltare tehnologică şi economică din întreaga Chină.