Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utilePrivatization

E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Reuniunea cu reprezentanţii Camerei Internaţionale de Comerţ pentru Sectorul Privat din China, Republica Populară Chineză

La 14 iunie curent, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, E. S. dl Denis JELIMALAI, a avut o întrevedere cu LI Zhigang, Vicesecretar General şi Directorul Departamentului de Informaţii al Camerei Internaţionale de Comerţ pentru Sectorul Privat din China, Republica Populară Chineză. În cadrul întrevederii s-a discutat despre modalităţile de facilitare a contactelor dintre companiile moldoveneşti şi companiile chineze private în scopul iniţierii unor proiecte investiţionale concrete în Republica Moldova.

LI Zhigang a declarat că, Camera Internaţională de Comerţ pentru Sectorul Privat din China a fost fondată în noiembrie 2011 cu aprobarea Consiliului de Stat şi Ministerului Afacerilor Civile al RPC. Camera Internaţională de Comerţ pentru Sectorul Privat din China este prima cameră naţională, specializată în promovarea investițiilor peste hotarele Chinei prin dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi investiţionale în plan internaţional. Una din funcţiile de bază ale Camerei este constituirea unei platforme care să permită extinderea şi aprofundarea în continuare a procesului de deschidere economică a Chinei, precum şi să stabilească şi să consolideze cooperarea reciproc avantajoasă a companiilor chineze private cu companiile străine.

Luând în consideraţie că Republica Moldova este parte importantă a iniţiativei lansate de către Preşedintele XI Jinping “Centura şi Drumul” şi în contextul relaţiilor comercial-economice bilaterale, LI Zhigang şi-a manifestat disponibilitatea de a promova oportunităţile de cooperare economică şi investiţii între ţările noastre, dar şi de a crea legături între companiile private din Republica Populară Chineză şi Republica Moldova în vederea demarării unor proiecte concrete. În acest scop, interlocutorul a apreciat informaţia primită privind sectoarele prioritare reflectate în Strategia Naţională de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2016-2020 a Republicii Moldova şi a menţionat că, va dispune ca aceasta să fie diseminată printre companiile private partenere.