Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utile


Privatization

E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Cea de-a doua rundă de negocieri a Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză

În perioada 24-26 iulie curent, delegația Republicii Moldova, condusă de Iuliana DRĂGĂLIN, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a efectuat o vizită de lucru la Beijing, în vederea participării la cea de-a doua rundă de negocieri a Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Sesiunea de negocieri a debutat cu întrevederea bilaterală a delegației Republicii Moldova cu Vice ministrul Comerțului al RPC, FU Ziying. În cadrul întrevederii, oficialii ambelor țări au reiterat interesul comun pentru avansarea cooperării bilaterale comercial - economice şi pentru valorificarea pe deplin a potenţialului existent de dezvoltare a relaţiilor dintre cele doua ţări, prin eforturi comune. Totodată, oficialul chinez a apreciat importanța vizitei delegației moldovenești în China, specificând că aceasta constituie un pas important în procesul de negocieri al Acordului de comerț liber moldo-chinez și un impuls pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Părțile au opinat că semnarea Acordului va aduce beneficii pe termen lung prin creșterea volumului comerțului bilateral și facilitarea realizării proiectelor în domenii strategice, cum ar fi infrastructura drumurilor, căile ferate, tehnologiile informaționale, agricultură etc., precum și atragerea investițiilor chineze în economia Republicii Moldova.

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri, au continuat discuțiile pe textul juridic al Acordului, în particular pe capitolele preambul, prevederi inițiale și instituționale, comerțul cu bunuri, regulile de origine, drepturile de proprietate intelectuală, concurență, măsurile sanitare și fitosanitare, barierele tehnice în calea comerțului, comerțul electronic, investiții. Totodată, părțile au efectuat un schimb de liste inițiale a produselor cu interes defensiv care nu vor fi supuse eliminării taxelor vamale. Aceste liste urmează să fie supuse negocierilor în cadrul următoarei runde.

Cea de-a treia rundă de negocieri se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău. Negocierile se vor axa pe subiecte ce țin de regulile de origine, accesul mărfurilor pe piață, barierele tehnice în calea comerțului și măsurile de protecție comercială.

Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și atragerea de noi investiții chinezești în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

În vederea continuării dialogului, la 24 august curent, Secretarul de Stat, Iuliana DRĂGĂLIN, a vizitat compania MCC International Corporation, și a discutat cu Vice Președintele companiei, WANG Zhou referitor la rezultatele vizitei delegației companiei MCC în Republica Moldova, la finele lunii iunie curent, dar și pașii ce urmează a fi întreprinși în vederea avansării proiectelor în domeniul infrastructurii drumurilor

La 26 iunie curent, Secretarul de Stat, Iuliana DRĂGĂLIN, a vizitat compania AVIC International Project Engineering Co., fiind stabilită întrevedere cu Vice președintele executiv LIU Jun. Discuția s-a axat în principal pe experiența vastă a companiei și proiectele deja implementate cu succes în Asia, Africa şi America de Sud, în diverse domenii, cum ar fi construcţia aeroporturilor, proiectarea şi construcţia fabricilor, centrelor comerciale, hotelurilor, construirea centralelor electrice, căilor ferate, autostrăzilor, podurilor etc. Totodată, Vice președintele executiv LIU Jun a manifestat intenția și deschiderea de a realiza proiecte și în Republica Moldova.