Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utile


Privatization

E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, Denis Jelimalai, cu ZHANG Baofeng, Directorul General al Departamentului pentru Cooperare Internațională, Administrația Generală a Vămilor din China

La 17 octombrie curent, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, Denis Jelimalai, a avut o întrevedere cu ZHANG Baofeng, Directorul General al Departamentului pentru Cooperare Internațională, Administrația Generală a Vămilor din China. Pe parcursul dialogului au fost abordate subiectele privind impulsionarea cooperării bilaterale în domeniul vamal, inclusiv în contextul implementării obiectivelor trasate în cadrul vizitei de lucru în China a delegației Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada 10 – 14 septembrie 2018.

Directorul General ZHANG Baofeng a informat că Administrația Generală a Vămilor din China susține semnarea Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, textul Acordului fiind deja transmis spre coordonare Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Totodată, oficialul chinez a comunicat că dorește să ajungă la un numitor comun, pe cât de curând posibil, în ceea ce privește subiectele de colaborare în domeniile Operatorilor Economici Autorizați și originea mărfurilor.

Potrivit interlocutorului, reieșind din experiența Chinei, odată cu aprobarea statutului Operatorului Economic Autorizat de către ambele țări, timpul necesar efectuării procedurilor vamale corespunzătoare se va reduce cu aproximativ 70%. Acest subiect prezintă un interes sporit și din perspectiva faptului că se atestă o creștere continuă a comerțul bilateral dintre China și Moldova. În conformitate cu datele statistice chineze, în perioada ianuarie – august 2018, volumul mărfurilor moldovenești exportate în China s-a majorat cu 44%, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

La rândul său, Ambasadorul Denis JELIMALAI a mulțumit autorităților chineze pentru asistența acordată de către Guvernul Republicii Populare Chineze în vederea instalării celor două scanere staționare la posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău și Ocnița (feroviar).

De asemenea, în cadrul întrevederii, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea unor subiecte ce țin de posibilitatea instruirii funcționarilor Serviciului Vamal al Republicii Moldova la Academia Vamală din Shanghai, cât și organizarea vizitelor reciproce pentru schimb de experiență în domeniul vamal în cadrul cărora ar putea fi identificate noi oportunități de cooperare.