Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

Linkuri utilePrivatization

E-services Registru Chamber

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Populară Chineză Denis JELIMALAI cu QIAN Hongshan, Viceministrul Departamentului Internaţional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (DI al CC al PCC)

La 09 octombrie curent, Ambasadorul Denis JELIMALAI a avut o întrevedere cu QIAN Hongshan, Viceministrul DI al CC PCC. În cadrul întrevederii, s-a discutat la subiectul stării actuale a relaţiilor bilaterale şi a posibilităţilor de impulsionare a dialogului moldo-chinez pe multiple planuri, inclusiv în contextul implementării obiectivelor trasate în cadrul întrevederii Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Tudor ULIANOVSCHI cu SONG Tao, Ministrul Departamentului Internaţional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în cadrul recentei vizite în China (15-21 septembrie 2018).

Oficialul chinez a reiterat importanţa pe care DI al CC al PCC o ataşează relaţiei cu ţara noastră, a exprimat felicitări pentru succesul vizitei în China a Ministrului moldovean de Externe şi întrevederea cu SONG Tao, Ministrul DI al CC al PCC.

QIAN Hongshan a subliniat că relaţia politică dintre ţările noastre este bazată pe încredere reciprocă, prietenie sinceră și cooperare pe multiple planuri. China este promotorul principiului neingerinţei în afacerile interne şi a respectului pentru vocile tuturor ţărilor din lume, indiferent de teritoriul, numărul populaţiei, mărimea PIB-ului, a spus oficialul chinez. În contextul apropierii şi deschiedrii Chinei faţă de ţările lumii, inclusiv de Republica Moldova, a fost menţionată iniţiativa președintelui Chinei Xi Jinping “Centura şi Drumul”, care oferă ţărilor implicate posibilitatea de a beneficia de rezultatele “miracolului economic chinez”, fiind o platformă propice pentru schimb reciproc de expertiză economică și tehnologică.

În mesajul de răspuns, Ambasadorul a reiterat importanţa cu care conducerea Republicii Moldova tratează relaţia cu China şi satisfacţia pentru relaţia politică excelentă dintre ţările noastre, care se datorează şi interacţiunii permanente dintre partidele aflate la guvernare, realizată cu sprijinul Departamentului Internaţional – porta voce pe dimensiunea cooperării internaţionale a Partidului Comunist Chinez.

Ambasadorul JELIMALAI a subliniat necesitatea semnării în termeni proximi a Acordului de Liber Schimb cu China, care va modifica calitativ dimensiunea cooperării comercial-economice moldo-chineze, a menţionat şi necesitatea lansării cât mai curând a unor proiecte de cooperare majore, în domenii strategice pentru economia Republicii Moldova, inclusiv în cadrul platformelor “Centura şi Drumul” şi “16+1”, cum ar fi modernizarea infrastructurii țării noastre, participarea la procesul de privatizare a activelor de stat etc.